Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

26. 9. 2011

Ako servírovať napoje?

Určite sa vám už stalo, že váš obľúbený nápoj bol príliš teplý, alebo očakávaná káva stratila svoje čaro lebo bola studená. Vyvarujte sa z týchto chýb, naučte sa pár zásad pri stolovaní a stanete sa dobrou hostiteľkou.
Ponúkam niekoľko rád pre takéto prípady.
  • Nie je pravda, že piť medzi jedlom je neslušné, neslušné je, ak si pred pitím neutrieme ústa a na pohári zanecháme zvyšky jedál.
  •  Ovocné šťavy s celým ovocím podávame s lyžičkou, ak sú bez ovocia, podávame ich so slamkou.
  • Biele víno podávame k ľahkým bielym mäsám, ktoré je vychladené na 12 stupňov. Chladnejšie stráca vôň
  • K tmavým mäsám ako je hovädzina, bravčovina, zverina, ale aj syrom, ktoré majú pikantnú, výraznú chuť podávajte červené víno, ktoré má 16 až18 stupňov. Ak je chladnejšie stráca chuť a je trpkejšie. Hrdlo fľaše pred nalievaním obalíme do papierového obrúska. Ak sa nám podarí z neho kvapnúť na obrus, v tichosti ho posypeme soľou alebo pokvapkáme citrónovou šťavou.
  • Šampanské podávame schladené na 10 stupňov. Používame na prípitky ako aj zákuskom. Buchnutie zátky nie je znakom kvality, ale skôr nešikovnosti hostiteľa, zas na druhej strane buchnutie pridáva na atmosfére.
  • Pivo má byť schladené na 10 stupňov, ale nie nadmieru, lebo potom nepení.
  • Čierna káva sa podáva po ukončenie celého menu. Keď ju osladíme miešame len dovtedy, kým sa cukor rozpustí. Kávu s lyžičkou neochutnávajte, lebo práve tak ako nôž do úst nepatrí.. Ak sa káva podáva pri stolíku a máme z kresla k nemu ďaleko, vezmeme si šálku s tanierikom do ľavej ruky a pravou  nesieme šálku k ústam.

Žiadne komentáre: