Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

7. 10. 2011

Závislosti - odpojte ma!

Istý mladík z Činy nestačil v odvykacom tábore rýchlo behať a ocitol sa na samotke kde ho tréneri zbili. Na druhý deň mladík zomrel. V Číne, závislosti od internetu prepadlo takmer desať miliónov tínedžerov. Pri prevýchove často používali vojenské metódy, alebo elektrošoky. Tie drastické metódy však nedávno čínsky minister zdravotníctva zakázal.
 Ako je to s liečením u nás? Koho ohrozujú najviac? Aké sú varovné signály? Internetová závislosť ohrozuje najmä mladšie kategórie, prevážne chlapcov, štrnásť- až sedemnásťročných, ktoré zanedbávajú svoje povinnosti, zhoršujú sa v učení, neposlúchajú svojich rodičov v plnení domácich povinností. Nemajú záujem o kontakty s rovesníkmi, o športové aktivity , či o pobyte vonku na čerstvom vzduchu, skratka bez záujmu o vonkajší svet. Často stretávame agresivitou, už aj fyzickou detí k rodičom, keď im zakázali prístup na internet. Nekontrolované používanie počítača sa odrazí na psychike i zdravotnom stave dieťaťa. Výsledkom sú problémy so zrakom, bolesti hlavy, svalov, chrbtice, nesústredenosť, nervozita alebo prejavy úzkosti. Kedy by sme mali zvýšiť pozornosť? Prvý varovný signál môže byť šesťhodinové surfovanie po sieti. So závislosťou prichádza zmena správania, jedinec prestáva komunikovať s okolím, zabúda jesť, minimalizuje spánok.  Ak upozorníte závisláka na problém alebo ho chcete odpojiť reaguje podráždene. A práve nervozita, potenie, triaška či pocit napätia patria k abstinenčným príznakom Ak sa objaví u vášho dieťaťa problém s nelátkovou závislosťou, prípadne ňou trpíte aj vy, obráťte sa na odborníka, psychiatra.

Žiadne komentáre: