Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

18. 10. 2011

Máte doma pubertiaka?

Aj vy máte doma chlapca vo veku 11 až 14 rokov? Ach tí pubertiaci, ach tí chudáci rodičia. Nechcem ale hádzať všetkých do jedného vreca, nájdu sa aj  výnimočné výnimky. Pozeráte sa na svojho miláčika a vidíte v ňom toho bezbranného malého chlapčeka, ktorý vás ešte prednedávnom držal za ruky alebo vám opätoval vaše božteky.  A teraz vás stroho odbije, ba ani vidieť vás nechce, zavrie sa vo svojej izbe a žije si svoj
 svet. Jedinou komunikáciou v tomto veku z jeho strany je: Daj mi ponožky, daj mi jesť, daj mi peniaze.  A učenie?  Kam sa podel ten chlapec, ktorý sa pravidelne pripravoval do školy, robil domáce úlohy a dostával dobré známky? Jednoducho je to už minulosťou? Pravdaže on už prišiel na to, že sa nemusí naučiť na každý deň, dúfa, že mu to prejde nevyvolávajú ho, alebo nebude písomka.  Zavrie sa do svojej izby s poznámkou, že sa idem učiť a pritom sa tašky ani nedotkne. Vy mu dôverujete, púšťate ho von s kamarátmi. Tak bude pokračovať až kým to nepraskne. Váš miláčik začne nosiť horšie známky, zo školy prichádza o hodinu o dve neskoršie, je podráždený, možno donesie so sebou aj kamarátov a šup bez pozdravu do izby na počítač. Nechcete byť zlí a čakáte kedy sa hostia uráčia ísť domov. Ale čo sa deje? Váš synček ide s nimi. Bez jedla, bez učenia a bez rozlúčky. Prichádza domov neskoro, na učenie je unavený.  A vy? Väčšina z vás vybuchne, dávate mu lekcie, vyhrážate sa mu zákazmi, pravidlami. Jemu je to jedno, prevracia oči, je hluchý, slepý, alebo vám uštedrí poznámku: "No a čo". Vy s nervami na konci a on pokojne pozerá do telky alebo do blba, ešte vám pohrozí s týraním dieťaťa alebo vám povie, že sa bude inak brániť.  V tomto veku je veľmi dôležité ako sa zachováte,  ako sa dohodnete, či si vybudujete rešpekt, čo je v takom veku skoro nemožné. Možno sa vám to podarí ale vaša ratolesť vás bude zo srdca nenávidieť, nebude šťastný. Určite nezakážte všetko čo má rád, lebo ako rodič zlyháte. V tomto veku sú aj veľmi zraniteľní a  nechcite prežiť to peklo, keď váš syn ešte o polnoci nie je doma. Možno si celý život budete vyčítať, že ste nenašli iné riešenie. Obdobie puberty je veľmi zložitým obdobím, dieťa hľadá svoju cestu nezvyčajným spôsobom. Búri sa proti všetkým a proti všetkému, chce zapôsobiť na svoje okolie, ale v tomto období hrá na opačnú stranu. Preto hľadajte reálne riešenie, rozprávajte sa s nimi, pýtajte sa na jeho kamarátov, čo robia po škole, kam chodia ale nie ako rodič ale ako kamarát. Dajte im pocit, že patria do tejto rodiny a máte ich radi, pohladkajte a pochváľte ich. Keď má v škole problémy sadnite si a učte sa nimi, vysvetlite im učivo, ale vhodnou formou, veď je už šiestak. Poznajte svojho pubertiaka a pri ich výchove robte správne riešenia.

Žiadne komentáre: