Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

27. 10. 2011

Starostlivosť o dieťa

Problémy so spaním  u dojčiat: Dojčatá do veku okolo 4 mesiacov väčšinou spia, keď sú najedené a v pohodlí. Najlepšie, čo môžete pre spánok dieťaťa urobiť, je uspokojiť tieto  základné potreby. Dieťatko pred spaním upokojíte tým, že spojíte čas spania s pesničkou, v tomto veku tichá hudobná kulisa spánku skôr pomáha, než  ho ruší.
Dojčatá staršie ako 6 mesiacov už majú za sebou obdobie, keď ich bolo treba v noci často kŕmiť, a pravidelný spánok im len prospieva. Treba byť dôsledný a neústupný, ale nemalo by to spôsobiť, aby sa ukladanie do postieľky  stalo nepríjemným.  Dieťa  potrebuje mať istotu, že vaša neprítomnosť pri usínaní nie je trest. Tu je niekoľko rád, ako spať bez problémov:
  1. Nedovoľte, aby sa dojča hodinu pred spaním veľmi zrušilo.
  2. Ak sa bojí tmy, zabezpečte nočné svetlo.
  3. Ak v noci začujete zafňukanie, nechoďte k dieťaťu hneď. Môže mrnčať i zo spania.
  4. Ak dieťa v noci kričí, upokojte ho čo najrýchlejšie a najpokojnejšie.
Ako zvládnuť plač:  Rodičia často nevedia ako sa zachovať keď ich dieťa nepretržite plače. Také pocity sú normálne. V prvom rade by ste mali zabezpečiť aby vaše dieťa niekto z príbuzných postrážil a vy by ste mali trochu si oddýchnuť a nabrať si sily. Ak takú možnosť nemáte, dieťa bezpečne uložte do postieľky, zatvorte dvere a na pol hodinu odíďte a oddychujte. V prípade ak je krik neznesiteľný poraďte sa s lekárom.
Ako zvládnuť koliku:  Príčina koliky nie je známa, môže súvisieť so zastavenými plynmi v črevách, s hladom alebo s únavou a nepokojom matky. Pomôže , ak dieťa ponosíte alebo pohojdáte, povozíte v aute alebo jemne mu masírujete bruško. Keď dojčíte, vylúčte zo svojej stravy mliečne výrobky. Kolika do štyroch mesiacov ustúpi.
Ako zvládnuť plyny: Ak dieťa kŕmte z fľaše, ubezpečte sa, či má otvor cumľa správnu veľkosť, dieťa držte pololežmo, aby sa vzduch hromadil v hornej časti žalúdka, počas kŕmenia nechajte dojča často odgrgnúť. Aby sa dieťa odgrglo, držte ho v vzpriamenej polohe. Hľaďte mu chrbát alebo po ňom tľapkajte.
Febrilné kŕče u dojčiat a detí: Sú typom záchvatu, ktorý postihuje deti vo veku od 6 mesiacov do 5 rokov. Spôsobuje ich náhle zvýšenie telesnej teploty zvyčajne na začiatku horúčkových ochorení. Počas kŕčov dieťa môže
  • stratiť vedomie,
  • prudko sa triasť a mykať,
  • plytko dýchať alebo dočasne prestať dýchať, čo sa prejaví modraním kože,
  • pomočiť sa alebo pokakať,
  • vyvrátiť oči.
Kŕče trvajú zvyčajne kratšie ako päť minút a napriek tomu, že dokážu vydesiť, väčšinou nemávajú vážny priebeh. Ak má dieťa kŕče , vyzlečte mu všetko nadbytočné oblečenie, otvorte okno, aby ste zabezpečili prúd chladného vzduchu. Po končení záchvatu uložte dieťa do stabilizovanej polohy. Zvyčajne skoro zaspí. Ak má dieťa kŕče, privolajte lekára. Záchrannú službu volajte, ak stav trvá dlhšie ako päť minút. 
Prevencia dehydratácie u dojčiat: Ak má dieťa hnačku alebo ak vracie, je nevyhnutné dávať mu veľa tekutín, aby ste zabránili dehydratácií, ktorá je životunebezpečná. Ak dojčíte, kŕmte ho častejšie. Ak kŕmite z fľaše, dávajte mu dojčenskú výživu v rovnakej koncentrácii, ale v menších dávkach a častejšie. Ak je súčasťou stravy dojčaťa tuhá strava podávajte mu bežné jedlá, ak má na ne chuť. Ak ich odmieta, nerobte si starosti, dôležitejšie je v malých a častejších dávkach dodržiavať príjem tekutín, napríklad vo forme prevarenej a ochladenej vody. Ak sa hnačka zhorší, zájdite k lekárovi. 

Žiadne komentáre: