Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

7. 10. 2011

Zákerný vírus HPV

Ema brala jedny antibiotika za druhým, jesenná chrípka ju držala ako kliešť. Mala zväčšené uzliny, bolelo ju hrdlo. Bola veľmi zúfalá, už mala podozrenie na rakovinu. Keď jej spravili CT  vyšetrenie, bola už treťom štádiu rakoviny - choroba sa jej rozšírila z mandlí do lymfatických uzlín. Silvia tak isto ako Ema zdravo jedla, nefajčila, nepila. Mala zvláštny pocit vzadu v krku, ako keby zle prehltla tabletku. Bola na CT, kde jej zistili rakovinu dutiny ústnej. Keď lekári hľadali odpoveď,  z čoho rakovina vznikla,  jeden  lekár otestoval rakovinové bunky na prítomnosť ľudského papillomavíru tkz.HPV, sexuálnej prenosnej infekcie. Výsledok bol pozitívny. Lekár jej vysvetlil, že vírus HPV sa môže preniesť do úst orálnym sexom.Jej rakovina súvisela s vírusom typu HPV-16, ktorý je zodpovedný za väčšinu prípadov rakoviny ústnej dutiny.  Rakovina sa môže prejaviť ako tumor, trhlinka, začervenanie v hrdle, na hlasivkách, mandliach alebo na jazyku. Pred desiatimi rokmi sa takmer nespomínali prípady rakoviny ústnej dutiny u žien. Pacientmi  vždy boli muži nad 50 rokov, ťažkí fajčiari, opilci alebo oboje. V súčastnosti sa rakovina ústnej dutiny vyskytuje na korení jazyka a na mandliach a takmer štvrtina má súvis s HPV vírusom. To znamená, že orálny sex nie je taký neškodný, ako sa myslelo doposiaľ, preto najlepšou prevenciou je abstinencia. Dobrou správou je, že pokiaľ sa choroba zistí včas, tento typ rakoviny sa dá účinne vyliečiť, lebo lepšie reaguje na chemoterapiu a ožarovanie.
Ide o jeho drastické šírenie, obrovský nárast. Každý rok pribudne v USA 6 miliónov nových infekcií. Vo väčšine prípadov náš imunitný systém sám zničí HPV vírus do dvoch rokov. Malé percento nakazených žien sa HPV nezbaví a môže sa u nich vyvinúť rakovina krčka maternice. Donedávna za bezpečný sex obviňovali  za prenos tohto vírusu nechránený pohlavný styk. Teraz je už jasné, že ochorenie sa môže prenášať aj orálne.
HPV je zákerný vírus, lebo v tele sa môže ukrývať neprebudený celé roky. Je ťažké zistiť, či ste infikovaný alebo  nie a nevedome tak prenášate vírus na druhých.

http://www.ermail.cz/link/2JjmcjAYmCjX2aYAaN2NcNm7jYcYjjmC

Žiadne komentáre: