Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

10. 11. 2011

Prečo mrznú ženy?

Prečo je tu taká zima?  Stála opakujúca sa otázka. Muži behajú v tielkách alebo v košeli s krátkym rukávom. Aj keď teplota klesne pod 20 stupňov muži rovnako oblečení nemajú vôbec pocit chladu. Ženy si obúvajú ponožky a túlia sa do chlpatej deky. Prečo tak rozdielne reagujú muži a ženy na teplotu?
Mnohé štúdie vysvetľujú tento rozdiel ešte od doby kamennej, kedy príroda vyzbrojila muža pre úlohu lovca a ochrancu množstvom svaloviny a ženu väčšou zásobou tuku, aby mohla  prežiť tehotenstvo a materstvo. 
Mužské telo je zložené priemerne zo 40% svalov a len 15%  tuku. U žien je to 25% svaloviny a 25% tuku.



Podľa týchto údajov ženy majú menej svalstva, takže môžu vyrobiť menej tepla. Okrem toho ženy majú tenšiu položku ako muži, tá je o 15% silnejšia ako ženská. V zime sa zmršťuje, čim vzniká husia koža Cievy sa zúžia a obmedzi sa prekrvenie pokožky, aby telo bránilo tepelným stratám. Je jasné, že to ide lepšie s tenšou pokožkou ako s hrubšou. Koža ženy je potom až o tri stupne chladnejšia ako mužská a preto rozdiel teplôt medzi jej pokožkou a vnútornou časťou tela je väčší než u mužov. Preto tiež okamžite pociťuje oveľa väčší chlad.  A  čo ľadové ženské nohy?  Ruky i nohy sú časti tela s veľkým povrchom a malým objemom. Pretože  ženská pokožka skôr nasaje zimu než mužská, rýchlejšie vznikajú nepríjemné pocity chladných nôh a žena sa sťažuje na mrznutie, obúva si ponožky. Aj ženám, ktoré stále diétujú je viac zima. Svaly potrebujú na výrobu tepla a ním je najmä strava. Ak menej jeme, telo dostáva menej paliva, na čo reaguje protiopatreniami. Zníži telesné funkcie, beží iba úsporný plamienok a preto spotrebuje ešte menej kalórií, čím rovnako klesne produkcia tepla. Človek tak mrzne kvôli hladu a nie preto, že by mu bolo zima. Móda zohráva tiež svoju úlohu, ženy sa častejšie príliš ľahko obliekajú. Veľké množstvo tepla odvádzajú nohy ak vyčnievajú u miniatúrnych minisukní a tiež holé ruky od ramien a hrudník zahalená mušelínom. Nuž, čo, kto chce kráčať s módou, musí aj mrznúť.  Hoci taká modelka mrzne za veľké peniaze.

Žiadne komentáre: