Vítajte na mojej stránke

Som rada, že si otvorila moju stránku. Cíť sa tu dobre a budem rada ak napíšeš komentár. Píšem tu články na ktoré rada spomínam a ktoré ma zaujímajú. Nájdeš tu z každého trošku. Prajem ti krásny deň.

7. 10. 2011

Vysoký krvný tlak

Každý štvrtý človek po päťdesiatke má vysoký krvný tlak. Vysoký krvný tlak je rizikovým faktorom pre vznik srdcového infarktu alebo mŕtvice.Najhoršie na vysokom krvnom tlaku je, že aj keď pacient nepociťuje žiadne ťažkosti, dochádza k poškodeniu orgánov. Pri občasných, no nebezpečných krízach narastá krvný tlak náhle až  na hodnoty 200/120. Sprievodné znaky môžu byť bolesti hlavy, závraty, sťažené dýchanie, bolesti srdca.Nepretržité zaťažovanie rôznych tkanív tlakom môže poškodzovať srdce, mozog, obličky, oči, cievy, spôsobiť infarkt, mŕtvicu, zlyhanie obličiek a aterosklerózu. Jednorázovo zvýšený krvný tlak nemá žiadnu výpovednú hodnotu.. Tlak sa neustále kolíše. Okrem toho u lekára meraný tlak býva vyšší. Ak sú pri bežnom vyšetrení hodnoty vysoké, odporúča sa merať tlak aj doma. Denne dva krát odmerať a zapisovať.
Vysoký krvný tlak sa zhoršuje obvykle v spojení s ďalšími chorobami, napríklad s chorobnou obezitou spôsobenou nezdravým životným štýlom.Mali by ste namiesto soli používať bylinky, vyhýbať sa vyprážaným jedlám a vôbec nejedávať fast-food, prestať alebo obmedziť fajčenie a alkoholické nápoje. V boji proti kilám zaradiť bicyklovanie, prechádzky, túry, chôdzu alebo iný šport, ktorý vám prinesie aj radosť.
Odkedy hovoríme o zvýšenom krvnom tlaku? Hodnoty od 120/80 sú ideálne.
Hodnoty pod 135/85 sú normálne.
Ako si správne merať tlak krvi?
Tlak si merajte v uvoľnenom stave, pred užitím liekov. Prístroj by sa mal nachádzať v rovine srdca.
Odmerané hodnoty zapisujte.

Ako často merať tlak krvi? Za normálnych okolností stačí raz až dva krát do roka. Ak sa objaví zvýšenie viackrát za deň.
V mladšom veku sú postihnuté vysokým tlakom skôr muži ako ženy,  v období prechodu alebo po prechode výrazne narastá počet žien s vysokým krvným tlakom. Vo veku nad 60 rokov má vysoký tlak 60% populácie. Je veľmi dôležité nebrať krvný tlak na ľahkú váhu.

Žiadne komentáre: